zbigniew147, ja mam już prawie 36 km a stukanie zaczęło się okolo tygodnia temu (dokładnie nie pamiętam - pisałem posta wyżej).
Problem z rozrządem 1.4 tsi
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez loydzbigniew147, ja mam już prawie 36 km a stukanie zaczęło się okolo tygodnia temu (dokładnie nie pamiętam - pisałem posta wyżej).
Pdpytaj się w ASO jak często serwisańci maja takie przypadłości.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydWłaśnie wróciłem z serwisu. W środę do wymiany nastawnik rozrządu.
loyd napisz proszę czy twoja Octavia jest jeszcze na gwarancji, czy nie.
Ja także słyszę to cholerne terkotanie przy odpaleniu ciepłego silnika. Tak jak u Ciebie.
Moja Octavia jest z kwietnia 2009 r., a to cholerne terkotanie ujawniło się w lipcu 2011 r., przy przebiegu ok. 30 000 km. Gwarancja więc się skończyła i zastanawiam się jak gadać z serwisem żeby chociaż w częściowo pokryli koszt części i robocizny.
Komentarz
-
-
Przestałem się już przejmować i nasłuchiwać pracy swojego silnika, zwłaszcza że mam już auto po gwarancji. Zaczynam powoli zbierać na wariator faz rozrządu, na forum Golfa sprzedają je już (oczywiście w poprawionej wersji z literą "E" na końcu) za 400zł. Przy "okazji" wymienię kompletny rozrząd za 455zł wraz z wadliwym napinaczem i pewnie poniżej 1,5k zmieszczę się włącznie z robocizną. Życie jest zbyt krótkie, aby przejmować się wszystkim :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysJeśli chcesz, o szczegóły pytaj tu:
http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpB...php?f=6&t=4220
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maselek2Usterka dotyczy wszystkich 1.4 TSI produkowanych do 05.2010.
no to w takim razie muszę sprawdzić jaką mam dokładnie datę produkcji!
rok 2010 ale nie wiem jaki miesiąckliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
LUKI, to po to Ci była data produkcji. Zdejmij cokolwiek w aucie ( schowek, plastik nad nogami, itp. ), będziesz miał na tym naklejkę z datą produkcji tej części. Nie powinna się różnić o więcej niż jakieś 3-4 tyg. od daty produkcji auta.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
No to ja też opiszę swoją historię.
Przy przebiegu ok. 16 tys. km zauważyłem opisywane w tym wątku objawy, polegające na głośniejszej pracy przy uruchomieniu zimnego silnika (ok. 2-3 s). W związku z tym, że kończyła mi się gwarancja pojechałem do ASO w Białymstoku zgłosić problem. Serwis podłączył auto do kompa, stwierdził, że nie ma błędów i powiedział, iż nie zrobią nic dopóki nie stwierdzą osobiście zgłaszanych odgłosów. Oczywiście nie zaproponowali zostawienia auta na kilka dni w celu weryfikacji. Generalnie zostałem olany. Zważywszy na fakt, że zgłaszane przeze mnie problemy występowały sporadycznie i tylko na zimnym silniku, szanse na to, że ASO stwierdzi wadę były znikome. :evil:
Jednak to nie koniec tej historii.
W październiku byłem na urlopie na południu Polski (okolice Krakowa i Zakopanego). Powyższe odgłosy wystąpiły ponownie. Nie zastanawiałem się długo i zajechałem do ASO Emida w Krakowie. Pracownicy ASO potwierdzili moje przypuszczenia - do wymiany wariator rozrządu. Jednak tu pojawił się problem - brak potrzebnych części na magazynie. Wszystko co potrzebne zostało zamówione - czas oczekiwania ok. 2 tyg. :evil: Ponieważ nie zamierzałem tyle czasu spędzić w Krakowie to postanowiłem wrócić do Białegostoku i czekać na info z Emidy. Po tygodniu odstałem telefon, że części przyszły i mogę przyjechać na wymianę. Dwa dni później byłem już w Krakowie. Mechanikom wymiana wadliwej części zajęła 7h.
Najciekawszym elementem całej historii jest to, że wymiana wariatora odbyła się w ostatni dzień gwarancji. :diabelski_usmiech To się nazywa mieć farta. :szeroki_usmiech
Przy okazji mojego opowiadania chciałbym podziękować Panu Wojciechowi Babiuch z Emidy za miłe i profesjonalne podejście do tematu.
Komentarz
-
-
bohen, dla mnie ta Twoja historia to brzmi jak jakiś czarny humor ops: fajnie że pozytywnie sprawa została załatwiona.... niesmak jednak pozostaje :idea: a za takie wycieczki to powinni klientowi zwracać koszty paliwa :diabelski_usmiechSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
Komentarz